Dragostea ca o forță cuantică

Așezat pe malurile râului Zambezi din Africa, s-ar putea ușor să fie lămurit într-un fals sentiment de pace și securitate. Timp de 3 luni în jurul valorii de apus de soare, aș vedea o barcă de pescuit plutitoare de către, ocupanții săi, o mamă, un tata și o fetiță cu păr înfloritor blond, tije de pescuit atârnate deasupra lateralului, concomitent, apelul fornor al vulturului de pește bântuiau periodic aerul, hipopotami se auzeau și sforăiau în depărtare și, mai sinistru, un crocodil tăcut, care avea moartea crudă în maxilarul său, urma să se strecoare fără îndoială, sperând că nu îl vei observa … Acest trio delicios a batjocorit pașnic laterale ale râului, în timp ce pluteau în flăcări între doi dușmani înarmați, înarmați, Zambii și sud-africani apartheid.

Stripul Caprivi era ca o ceapă, destul de înduioșător de liniștită la suprafață, dar pe măsură ce ai curățat straturile, ai început să simțiți mirosul ei acut, am fost ținut “prizonier” acolo timp de trei luni în tinerețe, un participant nedorit în Africa de Sud Războiul apartheid împotriva popoarelor indigene [“Kaffirii” temători] din Namibia. Ca un non-combatant neînarmat, am rămas ca un negru “kaffir” în zăpadă. “Trebuie să-l ucizi pe kaffirs …”, au intonat religios, ca un cântec necurat și nesăbuit. “Nu …”, aș răspunde, “ei sunt frații și surorile mele … ucigându-i, aș ucide pe mama mea, tatăl meu, copiii mei nenăscuți, eu însumi …” Șefii se vor scutura, ochii s-ar rula la “ignoranța” mea, dar, am rezistat ferm la “armele” mele.

Care erau armele mele? Nu am nici o îndoială în mintea mea că LUCEA este singura putere reală din univers și că atunci când ne-am aliniat cu ea, ea a devenit o forță “cuantă” care a schimbat drastic lucrurile. Lucrurile au mers mai bine cu alinierea cu dragostea, dar, atunci când ne-am îndreptat spre iubire, de exemplu prin îmbrățișarea fricii și a urii, ar fi apărut viermi de rău, război, nemulțumire, depresie, nefericire etc. imposibil de rupt.

În fiecare după-amiază, înainte de a mă stabili pe malurile Zambezi, pentru a “păzi” Africa de Sud neînarmată, m-aș duce la o cursă de 3 mile de-a lungul râului, pe un teritoriu periculos, infectat cu “kaffir”. “… e nebun …”, vor șopti în spatele meu în limba lor afrikaans guturală. Pe urmele mele, întotdeauna am întâlni “căfurii” înarmați, care mă vor privi suspicioși, de parcă eram nebun, pentru care omul alb în mintea potrivită ar fi alergat în jurul neînarmat și singur? I-aș zâmbi pe frații mei [dragoste în acțiune], ar zâmbi instantaneu, fără să-și poată ascunde inocența lor înnăscută africană prin masca urâtă, criminală și crudă a “kaffir-ului” pe care trebuiau să o facă în mod constant sport. Băi, m-am distrat distrându-mă neîncrezător și înspăimântător și înspăimântător în regiune. Eoni ai paradigmelor imobile s-au prăbușit în mod nemaipomenit.

În jurul nostru, celelalte batalioane ar aduce pierderi, moartea și distrugerea, cu excepția batalionului meu, care mi-a înfuriat pe sergentul meu mai însetat de sânge. “Într-o zi, când îmi voi pierde temperamentul Gaby, mă voi face să îți ții cartea ta budistă cu tine și îți voi purta pușca și vom ieși și vom găsi niște” și apoi ce veți face? Când a aflat despre mișcările mele neînarmate de-a lungul râului, el a încetat să spună că … de fapt, jumătate dintre ei mi s-au alăturat pe fugă, am devenit “frați în brațe” sau am spus “nu -arme’? Armele pe care le purtaseră inițial pe drumurile cu mine au devenit oarecum “grele”. Oare ce am avut cu toții un timp irevocabil și delicios, distrugând legăturile “obiceiului”, sau trebuie să spun “custodie”? Este o poveste pe care totuși ne mai amintim … Punctul meu? Nu există viitor pentru ură, disidență, resentimente, rasism etc. Există, pe de altă parte, un viitor vast pentru a ne alinia cu iubirea și pentru a merge pe jos, nu doar pentru a vorbi despre vorbire.

Reply